MİLLİ BİRLİK HAREKETİ

Korku ve baskıyla gündem saptırılarak ülkemizin gerçek sorunlarının gözardı edilmesine gözyummadan milli birlik ve beraberlik içinde vatanına, milletine, dini ve milli değerlerine, cumhuriyetine korkmadan sahip çıkmak isteyen onurlu TÜRK insanının sesidir
 
AnasayfaKapıTakvimSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES   Cuma Şub. 13, 2009 11:31 pm

PATATES

1- GİRİŞ
ŞUBAT 2004 Patates (Solanum tuberosum L.) orijini Türkiye olmayan nadir bitkilerden biridir. Yeni dünya bitkisi olan patates, Avrupa’ya ilk defa süs bitkisi olarak Güney Amerika’nın And Dağlarından gelmiştir. Ülkemize ise 150 yıl kadar önce Rusya ve Kafkaslar üzerinden doğu bölgelerimize, bir asır kadar önce de Avrupa üzerinden batı yörelerimize girmiştir. Bugün ise yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetiştirilebilmekle beraber özellikle Doğu ve Orta Anadolu’da önemli durumdadır .
Patates, tahıllardan sonra insan beslenmesinde önemli bir paya sahiptir. Ucuzluğu, birim alandan fazla verim sağlanması, besin değerinin yüksek oluşu, sindirim kolaylığı, çeşitli şekillerde kullanılması ve her çeşit iklimde yetiştiği için bugün hemen hemen bütün dünya milletleri tarafından da yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Patates yumruları %20-30 civarında nişasta, %2 civarında protein, B1, B2 ve C vitaminleriyle bazı mineral maddeleri içermektedir. Bütün bu özellikleriyle insan beslenmesinde önemli bir gıda kaynağıdır.
2. DÜNYA PATATES ÜRETİMİ
FAO verilerine göre 2002 yılı itibarıyla dünya patates üretimi 307,4 milyon tondur. Dünyada patates üretimi yapan ülkeler içinde ilk sırayı Çin almaktadır.Çin’in dünya patates üretiminden aldığı pay % 21,2 olup dünya üretiminin 1/5’ini tek başına gerçekleştirmektedir.Bu ülkeyi sırasıyla Rusya, Hindistan, ABD izlemektedir. Ülkemiz dünya patates üretiminde on ikinci sırada yer almaktadır. Dünya patates verimi 1613 kg/da’dır. Ülkemizdeki patates verimi ise 2500 kg/da olup, dünya ortalamasından yüksektir
Tablo 1- Dünya Patates Üretim Durumu
Ekilen Alan (Ha) Üretim (Ton) Verim (Kg/da)
1998 18.839.533 300.809.583 1596.6
1999 19.670.124 300.897.628 1529.7
2000 20.089.530 329.361.197 1639.4
2001 19.657.925 31.843.226 1586.3
2002 19.059.326 307.440.446 1613.0
Kaynak: FAO
Tablo 2- Dünya Patates Üretim Verileri
Ülkeler Ekilen Alan(Ha) Üretim(Ton) Verim(Kg/da)
Çin 4.401.727 65.052.119 1.48
Rusya 3.229.000 31.900.000 0.99
Hindistan 1.410.000 24.000.000 1.70
ABD 516.590 21.011.030 4.07
Ukrayna 1.600.000 16.100.000 1.01
Polonya 811.979 15.441.535 1.90
Almanya 284.078 11.491.694 4.05


Tablo-1 ve tablo-2 karşılaştırıldığında dünya patates üretiminde önde gelen yedi ülkenin, dünya üretiminin yarısından fazlasını ürettiği görülmektedir. Dünya patates tüketiminin önemli bir bölümü üretici ülkelerde tüketilmekte ancak çok küçük bir bölümü uluslar arası ticarete konu olmaktadır.
3. TÜRKİYE PATATES ÜRETİMİ
Ülkemizde patates üretimine baktığımızda, hemen hemen her ilde patates üretimi yapılmaktadır. 2002 yılı DİE verilerine göre Türkiye’nin patates ekim alanı 200.000 ha olup, üretimi ise 5.200.000 ton olarak gerçekleşmiştir.2003 yılında ise üretimin 5.300.000 ton olduğu tahmin edilmektedir.
Tablo 3- Ülkemizde Yıllara Göre Patates Ekiliş, Üretim ve Verimleri
Yılar Ekiliş (Ha) Üretim (Ton) Verim (Kg/da)
1998 203.000 5.250.000 2.488
1999 220.000 6.000.000 2.727
2000 205.000 5.370.000 2.619
2001 200.000 5.000.000 2.600
2002 200.000 5.200.000 2.500
2003(Tahmin) - 5.300.000 -
Kaynak: DİE
Ülkemizde üretimin yoğun olarak yapıldığı iller sırasıyla Niğde, Nevşehir, İzmir, Bolu ve Afyonkarahisar’ dır. Ülkemiz üretiminin %57,9’u bu illerimiz tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde patates işletmeleri daha çok küçük işletmeler niteliğindedir. Birkaç tane büyük işletme olmasına karşın, Niğde’de ortalama olarak kişi başına düşen patates ekim alanı 25 da-50 da arasındadır.
Tablo 4- Başlıca Patates Üretimi Yapan İllerimiz ve Üretiminden Aldıkları Pay(2001)
İller Ekilen Alan(Ha) % Pay Üretim (Ton) % Pay Verim (Kg/da)
Niğde 32.709 16,4 1.095.249 21,9 3.349
Nevşehir 24.652 12,3 784.610 15,7 3.183
İzmir 12.527 6,3 409.050 8,2 3.265
Bolu 10.891 5,5 279.302 5,6 2.565
Afyon 9.578 4,8 278.899 5,6 2.912
Diğer 109.643 55 2.152.890 43 1.964
Türkiye 200.000 100,00 5.000.000 100,00 2.500
Kaynak: DİE

Türkiye’de patates üretiminin %13’ü tohumluk olarak ayrılmakta, %16’sı patates üreten işletmelerde aile içi tüketime tahsis edilmekte, %3’ü hayvan beslenmesinde kullanılmakta, kalan %68’i ise pazara arz edilmektedir.
4. ÜRETİM SORUNLARI
4.1 Tohumluk
Tohumluk birim alandan elde edilen verimi artıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Genel olarak tohumluğun verime etkisi %10-20 arasında değişmektedir. Bu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES   Cuma Şub. 13, 2009 11:35 pm

bağlamda, ülkemizde patateste verimi etkileyen en önemli faktör tohumluktur. Patateste verimi ve üretimi artırmak veya en azından aynı seviyede tutabilmek için, her üç yılda bir tohumluğun değiştirilmesi ve virüsten ari tohumluk kullanılması gerekmektedir. Taze patates ithalatımızın %75’ini tohumluk patates olduğu dikkate alındığında ülke kaynaklarının heba edilmemesi bakımından sertifikalı tohumluk üretimi teşvik edilerek, tohumluk denetimlerinin tekniğine uygun şekilde yapılması gerekmektedir.
Tohumluk üretimi için üniversiteler ve araştırma kuruluşları ile işbirliği yaparak tohumluk üretimini geliştirerek üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu tohumluk yurt içinden temin edilmelidir. Ülkemizin tohumda dışa bağımlılıktan kurtulması sağlanmalıdır.
Tohumluk kontrollerine gereken önem verilmeli, bu konuda donanımlı laboratuarlar oluşturulmalıdır. Ayrıca, firmaların getirdiği her çeşidin üretime girmesi önlenmeli, Türkiye’de yetiştirilecek çeşitlerin adaptasyon yeteneği kanıtlanmış olmalıdır.
4.2 Depolama
Türkiye’de Eylül-Ekim aylarında ürün miktarı zirveye ulaşmaktadır. Patates bünyesine %70-80 oranında su ihtiva etmesi nedeniyle özel koşullarda depolanması gerekmektedir. Ancak depolama yetersiz ve ilkel şartlarda yapılmaktadır. Depo yetersizliği nedeniyle patateste stoklama söz konusu olmamakta, ürün bir an önce elden çıkarılması zorunlu hale gelmekte ve %20’ye yaklaşan rakamlarda kayıplar olmaktadır. Ayrıca, yetersiz depolama kapasitesi de pazarlama periyodunu kısaltarak ürün fiyatlarında üretici aleyhine sonuçlar doğurmaktadır.Bu nedenle hem tohumluk hem de yemeklik ürünlerin sağlıklı ve yeterince depolanabilmesi için gerekli modern depolar oluşturulmalıdır.
4.3 Üretim
Üreticileri bilinçlendirmek amacıyla gerekli eğitim faaliyetlerini yürütmek, üreticilerin ihtiyaç duyduğu teknik desteği vermek , ziraat odalarının daha verimli çalışmasını sağlamak amacıyla ziraat odaları bünyesinde ziraat mühendisi istihdamı sağlanmalıdır.
Patateste maliyeti etkileyen en öneli faktörlerden biri tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelleridir. Patates üreticileri elde ettikleri gelirin yaklaşık üçte biri elektrik ödemelerine gitmektedir. Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatı düşürülmelidir.
Hal yasası yeniden gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılmalı, üreticinin kendi ürettiği ürünü satabilmesine imkan sağlanmalıdır.
4.4 Gübreleme
Çiftçilere tekniğine uygun gübre kullanımı konusunda yeterli eğitim ve yayım hizmeti götürülmeli, toprak analiz laboratuarları, bölgelerin özellikleri de dikkate alınarak yurt düzeyinde yaygınlaştırılmalı, çiftçilerin gübre uygulamalarını toprak analiz sonuçlarına göre yapmaları Ziraat Odaları tarafından da desteklenmelidir.
Üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen kimyevi gübreleri kullanan üreticilerin güvenli ürün kullanmalarının temini ve etkin bir piyasa denetimi sağlanması hususunda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yaprak gübresi satışı yapan kişilerinde denetlenerek daha sıkı bir kontrol sisteminin getirilmesi üreticilerin yararına olacaktır.
4.5 Zirai Mücadele
Günümüzde yaygın bir şekilde uygulanan kimyasal mücadele yöntemi; kolay uygulanması ve kısa sürede sonuç vermesi, dar bir zaman periyodu içerisinde geniş alanlarda mücadele imkan sağlanması gibi olumlu yönlere sahip olmasının yanı sıra, tarımsal ilaçların bilinçsiz kullanılmasından dolayı doğal dengenin bozulması, toprak hava ve su gibi çevre

elemanlarında kirliliğe neden olması, besinlerde kalıntı bırakması, hastalık ve zararlılarda, zamanla direnç ortaya çıkarması, gibi olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Bu nedenle; uygun ve zamanında tarımsal mücadele ilaçlarının kullanılabilmesi için, çiftçilerin eğitimine gereken önem verilmelidir.
5. PAZARLAMA FAALİYETLERİ
Genelde ülkemizde patates talebi arza göre yıl içerisinde durağandır. Belirli dönemlerde pazara arz edilen ürün, fiyatlarda o dönem için düşmelere yol açmakta; üretimin pazara arz edilmediği dönemlerde de var olan talebi karşılamayan arz sonucunda da fiyatlar yükselmektedir. Bu duruma bağlı olarak da patates üretiminde dalgalanmalar meydana gelmektedir. Patatesin de içinde bulunduğu bazı ürünlerde, üretici kararını diğer faktörler yanında en çok bir önceki dönem elde edilen hasılat etkilemektedir. Yani patateste üretim bir önceki dönem fiyatına göre şekillenmektedir.
Tablo 5- Patates Pazarlama Kanalları
5.1. Pazarlama Sorunları
Ülkemizin patates ihracatında istikrarlı ve düzenli bir pazarı bulunmamaktadır. Artan patates üretiminin ihracata yöneltilmesinde teknik ve politik tedbirler alınmalıdır.Turfanda patates üretimi üzerinde durarak üretimin Avrupa pazarlarında bulunmadığı zaman aktarımı sağlanmalıdır.
Akdeniz ve Ege sahil şeridinde turfanda üretim döneminde önemli bir patates zararlısının bulunmaması nedeniyle ilaçlama yapılmamaktadır. Bu nedenle bitki beslenmesi için organik gübre kaynaklarının kullanılması durumunda, turfanda patatesin ekolojik tarım koşullarında üretimi mümkün olabileceğinden Avrupa’ya ihraç şansımız artacaktır.
Özellikle yurt dışına pazarlanacak patatesler başta olmak üzere, pazara az edilecek bütün patateslerde standardizasyona gidilmelidir. Ürünler uygun ambalajlara konulup etiketlenmelidir. Nişasta ve protein oranlarına, yemeklik, cipslik ve pürelik olmalarına göre sınıflandırma yapılmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES   Cuma Şub. 13, 2009 11:37 pm

Patateste hem kalite kayıplarını hem ürün kayıplarını önlemek hem de pazarda belli dönemlerde yığılmaları engelleyerek piyasaya daha uzun süre ürün sunmak açısından gıda sanayi entegrasyonunu sağlamak suretiyle, patateste üretim ve işleme çeşitliliği sağlanmalıdır.
Bu sayede meydana gelebilecek arz dalgalanmalarında canı yanan üretici sayısı azaltılabilir ve milli servetin heba olması önlenebilir.
Ülkemizde patates haşlama, yemeklik ve kızartmalık olarak değerlendirilmektedir. Farklı tüketim şekilleri basın-yayın yoluyla bütün tüketicilere tanıtılmalı , bu sayede tüketim teşvik edilerek tüketimin artması sağlanmalıdır. Yemeklik veya sanayilik patates ithalatı mutlaka önlenmelidir.
Pazarlama problemlerin ne patateste ne de başka bir üründe yaşanmaması için eğitim faaliyetlerine gereken önem verilmeli, üretim planlaması yapılmalı, çiftçi nerede ne kadar ürün yetiştireceğini bilmeli, üretim Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre planlanmalıdır.
Patateste pazarlama problemlerinin halledilebilmesi bakımından bu ürünle ilgili bir birlik kurulmalıdır.
6. DESTEKLEME POLİTİKASI
Taze patates ihracatına teşvik primi verilmemektedir. Ancak, işlenmiş patates için 68 dolar teşvik primi verilmektedir. Ancak, ihracat iadesi patatesin ihracat bedeli üzerinden %20’yi geçemez kuralı vardır. Ayrıca ihracat bağlantılı tarımsal üretim sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde, ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranlarının %40 oranında artırılması ve bu suretle hesaplanacak tutarın %80’i üreticiye nakit olarak ödenmesi öngörülmektedir. Patateste ihracat imkanlarının daha da artırılabilmesi bakımından patatese de ihracat iadesi verilmelidir.
7. PATATES İTHALAT -İHRACATI
7.1. Dünya Patates İthalat-İhracatı
Dünya patates ihracatı 2002 yılında 8 milyon ton civarında gerçekleşirken bu ihracatın toplam değeri ise 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dünya patates ithalatı yine 2002 yılında 8 milyon ton civarında gerçekleşmiş ve toplam ihracat değeri 1,5 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Dünya patates ihracat ve ithalatında önde gelen ülkeler Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya, Belçika ve ABD olup bu ülkelerin ithalat ve ihracat değerleri tablo 7’da verilmiştir.


Tablo 6- Dünya Taze Patates İhracat ve İthalat Verileri
Yıllar İhracat Miktarı (Mt) İhracat Değeri (1000$) İthalat Miktarı (Mt) İthalat Değeri (1000$)
1997 6.951.902 1.314.771 7.139.544 1.412.013
1998 7.914.743 1.664.472 8.200.675 1.813.684
1999 7.979.235 1.824.686 7.667.798 1.939.019
2000 7.641.152 1.308.194 7.905.398 1.472.274
2001 8.095.660 1.458.658 8.240.164 1.572.738
Tablo 7- Patates İthalat ve İhracatında Önde Gelen Ülkelerin
Dış Ticaret Değerleri (2002)
Ülkeler İhracat Değeri
(1000$) İthalat Değeri
(1000$)
Hollanda 295.853 117.713
Fransa 207.998 81.939
Almanya 112.985 125.145
İtalya 108.263 92.667
Belçika 98.199 123.525
ABD 90.495 73.931
Kaynak: FAO

7.2. Türkiye Patates İthalat-İhracatı
Türkiye patates ihracatına baktığımızda yıllar itibarı ile iniş ve çıkışlar yaşanmasına rağmen, ülkemizin en fazla ihraç ettiği ürünler arasında patatesin ilk on ürün arasında olduğu görülür. Öte yandan patates ithalatımıza baktığımızda genelde 4-5 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşirken 1999 yılında 11 milyon dolara yükseldiği görülmektedir. Bunun nedeni ise kontrolsüz bir şekilde ülkemize giren tohumluk patateslerin genetik yapısının bozularak düşük kaliteli patates üretimine neden olmasıdır.
Tablo 8- 2002 Yılı İtibarıyla Türkiye Patates ve Ürünleri Dış Ticareti
Patates Ürünleri İthalat İthal
Fiyatı İhracat İhraç
Fiyatı
Miktar
(Ton) Değer
(1000$) ($/Ton) Miktar
(Ton) Değer
(1000$) ($/Ton)
Patates (Taze)(Tohumluk) 8.888 5.535 623 - - -
PATATES (TAZE)(Tohumluk Olmayan) 2.891 225 78 32.128 2.295 71
Patates (Dondurulmus) 191 82 429 237 37 157
Patates (Kurutulmus) 1,6 4,4 2746 2 2 1043
Patates Ezmesı Ve Tozları 990 1,5 1611 0,3 1,5 5172
Patates Flokonları, Granullerı Ve Pelletlerı 222 258 1160 0,5 1,8 3377
Patates Nısastası 6.589 2.264 344 6 6 939
Patates Konserveleri 333 283 850 2.639 1.205 457
Toplam 19.117 8.652 453 35.014 3.549 101
Kaynak: İGEME

Türkiye’nin patates ve ürünleri ithalatı daha çok tohumluk patates ve patates nişastası şeklindedir. 2002 yılı verilerine göre taze patates ithalatımızın %75’ini tohumluk patates oluşturmaktadır.2002 yılı itibarıyla taze patates ithalatımızın (tohumluk patates dahil) %62’si Almanya’dan yapılmıştır. Mevcut veriler incelendiğinde Türkiye’nin taze patates ihraç edip, daha ziyade işlenmiş patates ürünleri ithal ettiği açıkça görülmektedir. Dünya patates ticareti taze değil işlenmiş patates şeklinde yapılmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES   Cuma Şub. 13, 2009 11:39 pm

8. PATATES FİYATLARI
İç piyasa fiyatların oluşumunda arz faktörü talep faktöründen daha etkili gibi görülmektedir. Nitekim ürünün pazara en çok sunulduğu Ağustos-Eylül aylarında fiyatlar daha düşük seyretmektedir.
Patates fiyatlarındaki dalgalanma pazara arz edilen patates miktarına bağlı olduğu kadar, patatesin üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar izlediği pazarlama kanalına da bağlı olmaktadır. Pazarlama kanalının uzunluğu veya ürün çeşitlendirme faaliyetleri, pazarlama hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılması gibi nedenler, patates fiyatını dolayısıyla pazarlama marjını artırıcı bir rol oynamaktadır.
İçinde bulunduğumuz üretim sezonuna baktığımızda patates fiyatlarında bir dalgalanma görülmektedir. Niğde ve Nevşehir illerimizde patates hasadı Ağustos / Eylül aylarında yapılmaktadır. Ve bu iki ilimizin ülkemizin toplam patates üretiminden aldıkları payın %37,6 olduğu dikkate alındığında ana mevsim ürününü henüz piyasaya arz edilmediği görülmektedir. Bu durumda piyasalardaki dalgalanmaların geçici olduğu görülmektedir. Nitekim 2003/2004 üretim sezonunda ülkemizde patates üretiminde azalma olmadığı gibi, gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle üretim fazlası sorunu yine karşımıza çıkmış ve eldeki patates stoğunun eritilme yolları aranmaktadır.
Tablo 9- Patates Fiyatları
Yıllar Patates Fiyatları
2001 179.749
2002 260.886
2003 (6 aylık ortalama) 333.146
2003 (Temmuz Başı) 1.000.000
2003 (Temmuz Sonu ) 475.000
2004 (Ocak Sonu) 250.000
Kaynak: Ankara Toptancı Hal Fiyatları
9. SONUÇ VE ÖNERİLER
Tahıllardan sonra insan beslenmesinde önemli bir paya sahip olan patates, ucuzluğu, birim alandan fazla verim sağlanması, besin değerinin yüksek oluşu, sindirim kolaylığı, çeşitli şekillerde kullanılması ve her çeşit iklimde yetiştiği için bugün ülkemizde yetiştiriciliği yapılmakta ve halkımız tarafından tüketilmektedir. Patates üreticisinin fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi ve patates bitkisinin ülkemiz tarımında hak ettiği noktaya gelebilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu amaçla;
• Ülkemizde 2003/04 sezonu itibarıyla 550 bin ton patates üreticinin elinde kalmıştır. Ürünün heba olmaması bakımından, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı askeri birlikler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan hastaneler, Adalet Bakanlığı’na bağlı cezaevi kurumları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu’na bağlı birimler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yurtlar devreye sokularak eldeki stoklar acilen eritilmelidir.
• Ürün pazarlamasında büyük sıkıntılar yaşayan üreticilerimizin elindeki şu an stoklarda bekleyen patatesler için ihracat desteği sağlanmalı, Taze patates ihracatına da ihracat iadesi verilmelidir.
• Patates üretiminde maliyeti etkileyen en önemli unsur elektrik olup, üreticilerimiz elektrik borçlarını ödemede büyük sıkıntılar yaşamaktadır.Üreticilerimizin 2003

yılına kadar oluşan elektrik borçları yeniden yapılandırılmalı, elektriğin birim fiyatı düşürülmeli ve elektrikte uygulanmakta olan %18’lik KDV indirilmelidir.
• Patateste pazarlama sorunlarının çözülebilmesi için, Patates Üretici Birliği acilen kurulmalıdır.
• Patatesin haller dışında da satışının yapılabilmesi için 2000-2002 yılında yapılan uygulama yeniden hayata geçirilmelidir.
• Üreticinin direkt olarak ürününü satabilmesinin sağlanması bakımından Hal Yasasında yeni bir düzenleme yapılmalıdır.
• Üreticilerimizin patatesten hak ettiği geliri elde edebilmesi bakımından, patateste tasnif ve paketleme tesisleri kurularak, pazarlama imkanı artırılmalıdır.
• İhraç edilecek ürünler başta olmak üzere pazara arz edilecek ürünlerde standardizasyon sağlanarak, yemeklik, tohumluk ve sanayi tipi olmak üzere bir sınıflandırma yapılmalıdır.
• Hayvan yemi vasfındaki patateslerin tohumluk olarak satışı üreticileri mağdur etmektedir. Tohumluk vasfı taşımayan patateslerin tohumluk olarak satışı gerekli denetimler yapılarak engellenmelidir.
• İhtiyaç duyulan anaç kademedeki tohumluğun yurt içinde üretilmesi sağlanarak, sertifikalı tohumlukların da yurt içinde üretimi sağlanmalıdır.
• Sertifikalı patates tohumluklarının yemeklik olarak tüketimi engellenmelidir.
• Sertifikalı olmadığı halde sertifikalı diyerek yemeklik nitelikteki patatesin tohumluk olarak satışı gerekli denetimler yapılarak engellenmelidir.
• Ülkemizde AR-GE çalışmaları finansman ve personel yetersizliğinden istenilen seviyede değildir. AR-GE çalışmalarına yeterli kaynak aktarılmalı ve araştırma sonuçları üreticilere ulaştırılmalıdır.
• İhracat bağlantıları ekim sezonundan önce yapılmalı ve pazarlama garanti altına alınmalıdır.
• Gerek topraktaki besin maddelerinin tek yönlü tüketiminin önlenmesi, hastalık ve zararlı popülasyonlarının artışının engellenmesi, verimde düşüşlerin yaşanmaması ve üretimde dengenin sağlanması bakımından, özellikle patates tarımının yoğun olarak yapıldığı alanlarda münavebeye gereken önem verilmelidir.
• Patateste kalite ve ürün kayıplarını önlemek, pazarda belli dönemlerde yığılmaları engellemek, piyasaya daha uzun süre ürün sunmak, işleme çeşitliliği sağlamak bakımından gıda sanayi entegrasyonunu gerçekleştirilmeli ve bu amaçla patates entegre işleme tesisleri kurulmalıdır.
• Patates unu, ekmekte aroma ve kalitenin artırılması yanında bayatlama süresini uzatması nedeniyle %1-2 oranında ekmek yapımında kullanılması sağlanmalıdır.
• Üretim ve pazarlamada üreticileri bilinçlendirmek, yönlendirmek, doğru ve sağlıklı bilgiyi ulaştırmak için eğitim ve yayım faaliyetlerine gereken önem verilmelidir.
• Demonstrasyon çalışmaları yapılarak yöreye uygun çeşitler tespit edilmeli ve üreticilere yeni çeşitler ulaştırılmalıdır.
• Patates yetiştiriciliği yapılan bölgelerde yöre koşullarına uygun olarak alternatif ürün imkanları araştırılmalıdır.
• Patatesin besin değeri anlatılarak tüketim miktarı artırılmalıdır.
• Merkezi bir pazarlama kuruluşu kurmak suretiyle istikrarlı bir dış ticaret gerçekleştirilmeli ve bu amaçla yurt dışında gerekli tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır.
• Dış Pazar tarafından talep edilen çeşitlerin yurt içinde üretimi sağlanmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Sponsored content




MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES   Bugün 11:41 pm

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-PATATES
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MİLLİ BİRLİK HAREKETİ :: İlk kategoriniz :: TARIM-ÇİFTÇİ,ESNAF, SANAYİ-
Buraya geçin: