MİLLİ BİRLİK HAREKETİ

Korku ve baskıyla gündem saptırılarak ülkemizin gerçek sorunlarının gözardı edilmesine gözyummadan milli birlik ve beraberlik içinde vatanına, milletine, dini ve milli değerlerine, cumhuriyetine korkmadan sahip çıkmak isteyen onurlu TÜRK insanının sesidir
 
AnasayfaKapıTakvimSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-AYÇİÇEĞİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-AYÇİÇEĞİ   Cuma Şub. 13, 2009 11:21 pm

AYÇİÇEĞİ


1.GİRİŞ
NİSAN 2004
Ayçiçeği, ülkemiz ekonomisi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Tohumları %40-50 oranında yağ içermekte olup, bitkisel yağ üretimimizin %57’si ayçiçeğinden elde edilmektedir. %40-45 oranında elde edilen küspesinin içerdiği %30-40 oranındaki protein ile de değerli bir yem olarak, hayvan beslemesinde kullanılmaktadır. Yemeklik yağ dışındaki yağlar, sabun ve boya sanayinde değerlendirilmekte; sapları da yakacak olarak kullanılmaktadır.Sapların yakılmasından sonra oluşa külün %36-40 oranında potasyum içermekte olup, gübre olarak da değerlendirilebilmektedir.
Ayrıca, ayçiçeği tohumu çerezlik olarak da tüketilmektedir. Toplam ayçiçeği üretimimizin %2,6’sı çerezlik ayçiçeğidir. Oldukça sağlıklı olan ayçiçeği çekirdeği fındık türü diğer kabuklu ürünlerle karşılaştırıldığında protein bakımından yüksektir. Ayçiçeği çekirdeği demir bakımından fındıktan düşük, kuru üzüm ve fıstıktan zengindir. Potasyum ve Vitamin E bakımından da zengin olan ayçiçeği çekirdeği önemli bir Linoleik asit kaynağıdır. Linoleik asit bakımından zengin yiyecekler kandaki kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olduğuna göre ayçiçeğinin beslenmede ki değeri de böylelikle ortaya çıkmaktadır.

2. DÜNYA AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ
2.1. Dünya Ayçiçeği Üretimi
Bugün Dünyada ayçiçeği ekilen alan 20,7 milyon hektar olup, üretim 26 milyon ton, verim ise 12.597 (Hg/ha)’dır

Tablo 1- Dünya Ayçiçeği Yetiştirilen Alan,Üretimi ve Verim(2003)
Yıllar Ekiliş(Ha) Üretim(1000 Ton) Verim(Hg/Ha)
1998 20.657.442 25.002.956 12.104
1999 23.710.237 29.110.977 12.278
2000 20.901.931 26.241.808 12.555
2001 17.699.902 20.399.522 11.525
2002 19.256.911 24.104.373 12.517
2003 20.708.684 26.085.901 12.597
Kaynak: FAO, 2003.








AYÇİÇEĞİ

Tablo 2- Dünya Ayçiçeği Üretiminde Önde Gelen Ülkeler ve Üretim Miktarları
Ülkeler Ekiliş(ha) Üretim(Ton) Verim(Hg/Ha)
Ukrayna 3.100.000 4.200.000 13.548
Rusya 4.000.000 4.100.000 10.250
Arjantin 2.270.000 3.750.000 16.520
Çin 1.160.000 2.000.000 17.241
Fransa 686.000 1.424.000 20.758
Hindistan 1.940.000 1.220.000 6.289
Amerika 889.100 1.208.930 13.597
Romanya 870.000 1.150.000 13.218
Türkiye 470.000 570.000 12.128




Kaynak: FAO, 2003

Ayçiçeği üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler Ukrayna, Rusya, Arjantin olup, dünya üretiminden aldıkları pay sırasıyla %16, %16, %14’tür. Bu üç ülke dünya üretiminin yaklaşık % 46’sını gerçekleştirmektedir. Dünyada ayçiçeği üretimi yapan ülkeler arasında 13. sırada yer alan ülkemizin, dünya ayçiçeği üretiminden aldığı pay ise %2’dir. Verim bakımından incelediğimizde 12.128 (Hg/Ha)’lık verim ile dünya ortalamasına yakın olmasına karşın Fransa, Arjantin ve Çin’in gerisinde kalmaktadır.
Tablo 3- Dünya Ayçiçeği Yağı Üretimi
Yıllar Üretim (Ton)
1998 8.941.624
1999 9.673.722
2000 9.902.974
2001 8.430.264
2002 8.047.291
2003 7.997.144
Kaynak: FAO, 2003.
FAO verilerine göre 2003 yılında dünya ayçiçeği yağı üretimi 7,9 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
2.2. Dünya Tüketimi
Dünyada 2002/03 sezonunda 98 milyon ton olarak gerçekleşen bitkisel sıvı yağ tüketiminin %9’unu ayçiçeği oluşturmaktadır. Bu durumda dünya ayçiçeği yağı tüketimi 2002/03 sezonunda 8,8 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.. Dünyada bitkisel yağ tüketiminde ayçiçeği yağı 4. sırada yer almaktadır. İlk sırada soya yer almakta olup soya yağını palm ve kanola izlemektedir. Dünyada kişi başı ayçiçeği yağı tüketimi 2001 yılı FAO verilerine göre 1,3 kg’dır.







AYÇİÇEĞİ

3. TÜRKİYE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ VE TÜKETİM
3.1. Türkiye Ayçiçeği Üretimi
Ülkemizde üretilen yağlı tohumlu bitkiler içerisinde ayçiçeğinin payı %33,8’dir. Ayçiçeğinin ülkemiz üretiminde aldığı pay, halkın genelde bitkisel yağ olarak ayçiçeğini tercih etmesi ve özellikle Trakya bölgesinde ekim nöbetinde temel bitki oluşu (buğday-ayçiçeği) ayçiçeğinin önemini daha da artırmaktadır. Diğer yağlı tohumlu bitkilerin ülkemiz üretiminden aldıkları pay aşağıda görülmektedir.


















Ülkemizin bütün bölgelerinde ayçiçeği tarımı yapılmakla birlikte toplam ayçiçeği üretiminin %71,2’si Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi sırasıyla Ege (%10,6), Ortakuzey (%6,Cool, Akdeniz(%4,2), Ortagüney (%2,9), Karadeniz(2,0), Ortadoğu(1,2), Güneydoğu( 0,6) ve Kuzeydoğu(0,5) bölgelerimiz izlemektedir. İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde daha çok çerezlik ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.
Tablo 4 Ülkemizde Bölgelere Göre Ayçiçeği Ekiliş, Üretim ve Verimleri(2001)
Yıllar Ekiliş (ha) Üretim(Ton) Verim(Kg/ha)
Marmara 347.654 462.805 1.166
Ege 45.426 68.810 1.558
Ortakuzey 60.022 44.100 786
Akdeniz 16.035 27.152 1.315
Ortagüney 19.604 18.849 982
Karadeniz 8.739 13.314 1.274
Ortadoğu 4.927 7.643 1.428
Güneydoğu 5.008 4.027 759
Kuzeydoğu 2.585 3.300 2.140
Toplam 510.000 650.000 1.276
Kaynak: DİE

İllere göre üretim durumuna baktığımızda 2001 yılı verilerine göre ayçiçeği üretimimizin %62,5’i sırasıyla Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerimizde gerçekleşmiştir. Bu illerimizi sırasıyla İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Kahramanmaraş izlemektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-AYÇİÇEĞİ   Cuma Şub. 13, 2009 11:25 pm

Tablo 5 Ülkemizde Yıllara göre Ayçiçeği Ekiliş, Üretim ve Verimleri
Yıllar Ekiliş (ha) Üretim(Ton) Verim(Kg/ha)
1998 586.000 860.000 1.468
1999 595.000 950.000 1.597
2000 542.000 800.000 1.476
2001 510.000 650.000 1.275
2002 550.000 850.000 1.545
2003(Tahmin) - 800.000 -
Kaynak: DİE
Tablo 6 Türkiye’nin Ayçiçeği Yağı Üretimi
Yıllar Üretim(Ton)
1998 559.200
1999 521.110
2000 481.371
2001 299.724
2002 354.700
2003 251.492
Kaynak: FAO,2003.
FAO verilerine göre ülkemizin ayçiçeği yağı üretimi 251.492 tondur.
3.2. Türkiye Ayçiçeği Yağı Tüketimi
Ülkemizdeki ayçiçeği yağı tüketimi TRAKYABİRLİK verilerine göre yıllara göre değişmekle birlikte 500 bin ton civarındadır. Bu durumda Ülkemizde yıllık kişi başına ayçiçeği tüketimi 7,5 kg civarında olup ülkemiz dünyada en fazla ayçiçeği yağı tüketen ülkelerden birisidir.
4. ÜRETİM SORUNLARI
Ülkemizdeki mevcut üretimin, ülkemizin bitkisel yağ talebi dikkate alındığında, yeterli olmadığı görülmektedir. Bitkisel yağ açığımızın kapatılabilmesi bakımından, potansiyel olarak ekimi mümkün olan bölgelerde yeni ekim alanlarını devreye sokmak, verimi artırmak ve ikinci ürün tarımına daha fazla önem vermek gerekmektedir.
Trakya bölgesinde temel ekim sistemi olan Buğday-Ayçiçeği ekim nöbeti sitemi ürün fiyatlarıyla ilgili olarak buğday-buğday-ayçiçeğine doğru kayması önlenmeli, ekim nöbeti sisteminin tam olarak uygulanması sağlanmalıdır.Bu sayede hem ayçiçeğinde ekim alanı artışı sağlanmış hem de buğdayda üst üste ekimden kaynaklanan verim düşüklüğü, hastalık ve zararlıların artışı gibi sorunlar önlenmiş olur.
Yüksek verim değerlerine ulaşabilmek bakımından, tane ve yağ verimi ile kalitesi yüksek, vejetasyon periyodu üretim alan ve dönemlerine uygun (ana ve ikinci ürün), önemli hastalık, zararlı ve stres faktörlerine toleranslı ve/veya mukavim yağlık ve çerezlik çeşitlerin üretimde yer alması yanında, üretim tekniklerine dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.
4.1. Tohumluk
Ayçiçeği tarımında en önemli sorunlardan biri Orabanş’tır. Orabanş özellikle en fazla üretim yapılan Trakya Bölgesinde yoğun zarar vererek üretim miktarında düşüşlere yol açmaktadır. Orabanşa dayanıklı, kaliteli, yüksek verimli tohumluk kullanılması halinde verim ve üretimde önemli artışlar elde edilmesi mümkün olacaktır.
Bu amaçla orabanşa ve hastalıklara dayanıklı, melez gücü yüksek ve üstün performanslı ayçiçeği çeşitlerinin ıslahına öncelik verilmeli, üniversite ve araştırma kuruluşlarınca piyasada mevcut çeşitlerin performans denemeleri ve adaptasyon çalışmaları yapılarak sonuçları üreticilerimize aktarılmalıdır.

AYÇİÇEĞİ


Ayçiçeğinde yaygın olarak kullanılan verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı hibrit çeşitlerden beklenen verimin sağlanabilmesi için bakım işlemleri, gübreleme ve sulamanın çok iyi şekilde uygulanması; tohumluğun her yıl yenilenmesi ve sertifikalı olması gereklidir.
Tohum üretimi ve satışı yapan firmalar denetlenmeli, tohum ambalajlarının üzerinde yetiştirilmesi uygun yerler, ekim zamanı, hastalık,zararlılara karşı toleransı gibi detaylı teknik bilgiler yer almalıdır.
İthal tohumluğa destek tekrar verilmelidir.
4.2. Sulama
Ayçiçeği tarımı ülkemizde bazı bölgeler hariç genelde kuru koşullarda yapılmaktadır. Ayçiçeği bitkisi oluşturduğu kuvvetli ve derinlere inen kök sistemi nedeniyle kurağa nispeten dayanıklı bir bitkidir. Ancak, ayçiçeğinde su ihtiyacının en fazla olduğu dönem tablo oluşumu başlangıcıyla tanenin süt gibi olduğu devre olup, en kritik dönemdir. Bitki sulandığında %100’e yakın verim artışı sağlanabilmektedir. Bu nedenle ayçiçeğinde sulamaya yönelik teşvikler artırılmalı ve bu tür uygulamalar desteklenmeli, sulamada kullanılan elektrik fiyatları makul bir seviyeye getirilmelidir.
4.3. Gübreleme
Bilinçsiz ve yanlış yapılan gübreleme toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını bozmaktadır. Bu nedenle gübreleme işlemleri toprak analizlerine göre yapılmalı, bu amaçla bölgelerdeki laboratuarlar sayı ve nitelik bakımından yeterli hale getirilmelidir.
Doğru gübre kullanımı konusunda gerekli eğitim ve yayım faaliyetleri yapılmalıdır.
4.4. Zirai Mücadele
Zirai mücadele işlemleri aksatılmadan titizlikle, laboratuar analizlerine göre yapılmalıdır.
Zirai mücadele ilaçları ile bu ilaçları üreten ve satan firmalar denetlenmelidir.
Yurt dışından yağlık olarak ithal edilen ayçiçeği tohumlarında gerekli analizler yapılarak kalıntı içeren tohumların ülkemize girişi engellenmelidir.
4.5. Depolama
Ayçiçeği genelde alım istasyonlarında oluşturulan toprak silolarda depolanmaktadır. Ülkemizde bir depomla sorunu mevcut olup, depolama tesislerinin kurulması da son derece yüksek bir maliyet gerektirmektedir. Ürün kayıplarını önlemek açısından uygun muhafaza depolarının kurulması ve bu konuda birlik ve kooperatiflerin teşvik edilmesi gereklidir.
4.6. Araştırma, Eğitim Ve Yayım Faaliyetleri
Ayçiçeği üretiminde yayım ve eğitim faaliyetlerini başta Tarımsal Araştırma Enstitüleri olmak üzere, Tarım İl Müdürlükleri ve Ziraat Fakülteleri yürütmektedir.
Ülkemizde Trakya TAE ile Ege TAE, ayçiçeği konusunda çalışan ve araştırmalar yürüten iki enstitümüzdür. Araştırma ve yayım konusunda yeterli altyapı mevcut olup, ancak yetişmiş eleman eksikliği vardır. Ayrıca Ar-GE faaliyetlerine yeterli kaynağın aktarılamaması araştırma, yayım ve eğitim faaliyetlerindeki yetersizliklere yol açmaktadır.
Bunun yanında kurumlar arasında koordinasyonsuzluk giderilerek, özel sektörün Tarım Bakanlığı araştırma enstitüleriyle birlikte ortak çalışmalar yapmaları teşvik edilmelidir.
5. PAZARLAMA
Ayçiçeği tohumluğunun mubayaası büyük oranda Trakya Birlik, az miktarda da Karadeniz Birlik gibi çiftçi birlikleri, özel yağ fabrikaları ve tüccarlar tarafından yapılmaktadır.
5.1. Pazarlama Yapısı
Üreticiler ürününü alım sezonu sırasında birliklere, tüccarlara yada depolayarak daha sonra tüccarlara veya yağ fabrikalarına satmaktadır.
AYÇİÇEĞİ
Trakya Birlik üreticinin yetiştirdiği malın yarıya yakın kısmını satın almakta olup, üretilen ayçiçeği ürününün diğer bir kısmı ise Ticaret borsalarında işlem görerek veya tüccar aracılığıyla yada direkt olarak büyük -küçük yağ fabrikaları tarafından satın alınmaktadır.
Karadeniz bölgesinde ise Karadeniz Birlik tarafından, diğer yörelerde ise tüccar aracılığıyla işlem görmektedir.
5.2. Destekleme Politikası
Ülkemizde ayçiçeği üreticisinin korunması, yemeklik bitkisel yağ fiyatlarında devamlılığın sağlanması, ülkemizdeki bitkisel yağ açığının kapatılabilmesi ve üretimin özendirilmesi gibi amaçlarla 1969/70 üretim döneminden bu yana devlet adına satın alınmış, ancak 1994 yılı ekonomik istikrar tedbirleri çerçevesinde destekleme kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu tarihten sonra ayçiçeğine prim uygulaması ilk olarak 1999 yılında başlamış ayçiçeği satışları karşılığında kilogram başına üreticilere 5 Cent, 2000 yılında 6 Cent destekleme primi ödenmesi kararlaştırılmıştır. 2001 yılında destekleme primi TL olarak açıklanmış olup, üreticilere kilogram başına 75.000 TL ödenmiştir. 2002 yılında ise kilogram başına 85.000 TL pirim verilmiştir. Birliğimiz tarafından yapılan çalışmalar sonucu 2003 yılı için verilmesi gereken pirim miktarı kilogram başına 246.000 TL olarak belirlenmiştir.
Tablo 7- Yıllar İtibarıyla Uygulanan Prim Miktarları
Yıllar Prim Miktarı
1999 5(cent/kg)
2000 6(cent/kg)
2001 75.000(TL/kg)
2002 85.000(TL/kg)
2003 TZOB Önerisi 246.000(TL/kg)

Ülkemiz yağ ihtiyacının büyük bir kısmının ayçiçeği yağı tarafından karşılandığı göz önüne alındığında ayçiçeği üreticilerimizin emeğini karşılayacak bir fiyat ve bunun yanında tarımsal eğitim, teknolojik imkanların artırılması, alt yapıların geliştirilmesi, ucuz ve yeterli girdi, kredi gibi fiyat dışı araçlarla desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ürün bedellerinin üreticilere ürün tesliminden hemen sonra, peşin olarak ödenmesi sağlanarak üretim teşvik edilmelidir. Bu amaçla uygulanan prim sistemine devam edilmelidir. Primler ithal maliyeti ile üretici maliyeti arasındaki fark kadar belirlenip, üretim sezonunun başında ilan edilmeli ve zamanında ödenmelidir.
5.3. Dış Ticaret
5.3.1. İhracat
Ayçiçeği ihracatımız yok denecek kadar azdır. Ülkemiz yağ sanayi ham madde ithal edip bunu işlenmiş ürün olarak ihraç etmektedir. Bu şekilde hem ülkemizdeki kurulu kapasite değerlendirilmekte hem de yapılan ithalat nedeniyle kaybedilen dövizin bir kısmı telafi edilebilmektedir.
Tablo 8- Türkiye Ayçiçeği Tohumu ve Ayçiçeği Yağı İhracatı
Yıllar Ayçiçeği Tohumu Ayçiçeği Yağı
Miktar (Mt) Değer (1000$) Miktar (Mt) Değer (1000$)
1998 2.895 9.080 138.361 120.265
1999 3.272 8.042 72.656 55.628
2000 2.121 4.850 67.338 42.112
2001 2.199 4.522 41.141 26.184
2002 2.291 3.706 23.538 19.521







Kaynak:FAO, İGEME
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
serdar33
forum assubayı
forum assubayı


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 13/02/09

MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-AYÇİÇEĞİ   Cuma Şub. 13, 2009 11:28 pm

5.3.2. İTHALAT
Ayçiçeği üretimimizin ülke ihtiyacını karşılamada yetersiz kalması nedeniyle söz konusu üretim açığı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Hammadde yetersizliği, yağlı tohum ve ham yağ ithalatını zorunlu kılmaktadır. İthalatımız daha çok ayçiçeği tohumu şeklinde yapılmaktadır. Bu suretle, atıl kapasitesinin değerlendirilmesine çalışılmaktadır.

Tablo 9. Türkiye Ayçiçeği Tohumu ve Ayçiçeği Yağı İthalatı
Yıllar Ayçiçeği Tohumu Ayçiçeği Yağı
Miktar (Mt) Değer (1000$) Miktar (Mt) Değer (1000$)
1998 678.477 178.518 156.674 102.696
1999 483.891 119.485 131.977 72.975
2000 523.903 103.324 99.682 39.168
2001 182.728 42.707 133.489 62.792
2002 129.108 42.008 91.465 51.208
Kaynak:FAO,İGEME
2002 yılı itibarıyla 129 milyon tonluk ayçiçeği tohumu ithalatımızın %32,9 Bulgaristan, % 16,3’ü Uruguay, %12,9’u Ukrayna, %12.2’si de Romanya’dan yapılmıştır.
5.4. Pazarlama Sorunları
Ülkemizde üretimi tehdit eden faktörlerin başında yurt dışından düşük fiyatla ham madde girişidir.Yurt dışından yapılacak olan bitkisel yağ, yağlı tohum ve küspe ithalatına hasat ve alım mevsimi (Ağustos-Kasım) süresince izin verilmemeli yada ithalatçıların hasat ve alım mevsimi süresince yapacakları ithalat karşılığında iç piyasadan da ithal edilen miktar kadar alımda bulunmalarının sağlanması gerekmektedir.
Tarım Satış Kooperatifi Birliklerince ürün bedellerinin üreticilere ürün tesliminden hemen sonra uzun süre bekletilmeden peşin olarak ödenmesini temin etmek üzere Tarım Satış Kooperatifi Birliklerine gerekli kaynak sağlanmalıdır.
5.4.1.Fiyat
Ülkemizde ayçiçeği üretimini etkileyen en önemli faktör uygulanan fiyat politikalarıdır.
Ülkemizde üretilen ayçiçeği yağı kaliteli olmakla birlikte iç piyasadan temin edilen tohum fiyatları, dünya piyasalarına göre yüksek olduğu için yağ fiyatları da yüksek olmakta ve uluslararası piyasalarda rekabeti olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca diğer ülkelerdeki üreticilerin ülkemizdeki üreticilere göre daha fazla desteklenmesi, verimlerinin yüksek oluşu ve üretim maliyetlerinin daha az olması nedeniyle ülkemiz üreticileri dünya piyasalarında haksız bir rekabetle karşı karşıya kalmaktadır.
Ayçiçeği - buğday fiyat paritesinin 2’nin altına düşmesi ayçiçeğinde ekim alanlarının daralmasına yol açmaktadır. Bu nedenle fiyatlar açıklanırken bu orana dikkat edilmeli zaten mevcut olan bitkisel yağ açığımız daha da arttırılmamalıdır.
Tablo 10- Destekleme Alım Fiyatları
Yıllar Borsa Fiyatları
1999 130.000
2000 165.000
2001 370.000
2002 460.000
2003 460.000
Kaynak: TRAKYABİRLİK

AYÇİÇEĞİ

6. SONUÇ VE ÖNERİLER
Ülkemiz sahip olduğu ekolojik özellikler nedeniyle bitkisel yağ üretiminde büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, bu imkanlara rağmen, üretim yeterli düzeye ulaşamamıştır. Bu nedenle ülkemizde bitkisel yağ sıkıntısı çekilmekte ve yağ ihtiyacı ithalatla karşılanmaktadır. Ülkemizin döviz kaybının önlenmesi ve mevcut üretim potansiyelinin değerlendirilerek bu üretim dalının ülke ekonomisine olan katkısının artırılması bakımından yağ tohumlu bitkilerin ve özellikle ayçiçeği üretiminin geliştirilmesi zorunludur.Bu amaçla;
• Üretici kararını etkileyen en önemli faktörlerden biri ayçiçeğine verilecek prim ve buğday-ayçiçeği fiyat paritesidir. Ekim alanı ve üretim miktarının artırılabilmesi, bakımından ayçiçeği üretiminin prim ile desteklenmesine devam edilmelidir.
• 2003 yılı ürünü için prim verileceği ilan edilmesine karşın prim miktarları hala açıklanmamıştır. Üretimin teşviki için prim miktarları ekimden önce belirlenmeli, prim ödemeleri zamanında yapılmalıdır.
• Ayçiçeği-buğday fiyat paritesinin 2’nin altına düşmesi ayçiçeği ekim alanlarının daralmasına yol açmaktadır. Bu nedenle Mevcut olan bitkisel yağ açığımız daha da arttırılmaması bakımından parite 2’nin altına düşmemelidir.
• Açıklanan ayçiçeği fiyatı maliyetin altında kalması neticesinde üretici mağdur olduğu gibi, girdi fiyatlarındaki artış neticesinde üretici yeterince girdi kullanamamakta ve verimde düşüşler meydana gelmektedir.
• Ayçiçeğinde verimi etkileyen en önemli faktörlerden biri de sulamadır. Özellikle ayçiçeğinde su ihtiyacının en fazla olduğu dönem tabla oluşumu başlangıcıyla tanenin süt gibi olduğu devre olup, en kritik dönemdir. Ayçiçeğinin yoğun olarak üretildiği bölgelerde son yıllarda meydana gelen kuraklık üretimde düşüşlere neden olmuştur. Tarım Ürün Sigortası Kanunun halen çıkmamış olması, 5254 sayılı kanunun yürürlükten kaldırılması ve 2090 sayılı kanunun da işlerliğinin olamaması, ayçiçeğinde kuraklıktan doğan gelir kayıplarını telafi edecek bir mekanizma bulunmamaktadır. Bu nedenle Tarım Ürün Sigortası Kanunu bir an önce çıkarılmalıdır.
• Sulu tarım yapılan yörelerde ekim alanlarının artırılması bakımından ayçiçeği üretimi teşvik edilmelidir. Bu amaçla, sulamaya yönelik teşvikler artırılmalı ve bu tür uygulamalar desteklenmeli, sulamada kullanılan elektrik fiyatları makul bir seviyeye getirilmelidir.
• Tohumlarda gerekli performans analizleri ve demonstrasyonlar yapılmadan piyasaya sürülmektedir. Bu da üretimi ve verimi olumsuz etkilemektedir.Yabancı ot, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesine ağırlık verilmeli ve geliştirilen çeşitlerin performans denemeleri ve adaptasyon çalışmaları yapılarak sonuçları üreticilerimize aktarılmalıdır.
• DTÖ çerçevesinde yağlı tohumlar ve bunların ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin üst sınırları bellidir. Bu sınırlar, dış piyasa fiyatları ile üreticimizin rekabet edebilmesi için yeteri kadar yüksek değildir. Bu nedenle özellikle üreticinin ürün pazarlama döneminde(hasat ve sonrası) tarife dışı engellerle ithalat kesinlikle önlenmelidir.
• Ayçiçeği üreticilerinin ekonomik örgütlerinden olan Trakyabirlik ve Karadenizbirlik IMF politikaları etkisi ile oluşturulan politikalara paralel olarak finansman güçlüğü içine girmişlerdir. Bu durum Tarım Satış Kooperatiflerinin pazarda ve fiyat oluşumunda denge görevini yerine getirmelerini engellemektedir.
• Tarım Satış Kooperatiflerinin etkili bir çiftçi örgütü olarak çalışmalarına yardımcı olmak üzere 4572 sayılı yasa ile kesilen finansal desteklerinin yerine, yeni finans kaynakları oluşturulmalıdır.






YARARLANILAN KAYNAKLAR
1) 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Bitkisel Üretim ÖİK Komisyonu, Sanayi Bitkileri Alt Komisyonu Raporu, DPT, 2000.
2)GÖKSU, Ç., Bitkisel Yağlar Sektör Raporu, www.igeme.org.tr
3)YOSMAOĞLU, M.,Ayçiçeği Raporu, www.tarim.gov.tr
4)ÖZÇELİK, A.,FİDAN, H., “Türkiye Ekonomisi Açısından Ayçiçeğinin Önemi”, Türkiye I. Yağlı Tohumlar, Bitkisel Yağlar ve Teknolojileri Sempozyumu, 22-23 Mayıs 2003, İSTANBUL.
5)TRAKYABİRLİK
6)www.fao.org
TZO
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Sponsored content




MesajKonu: Geri: TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-AYÇİÇEĞİ   

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ RAPORU-AYÇİÇEĞİ
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MİLLİ BİRLİK HAREKETİ :: İlk kategoriniz :: TARIM-ÇİFTÇİ,ESNAF, SANAYİ-
Buraya geçin: